Feed your brain.

Als je alle vloeistof uit je hersenen zou halen en het overblijfsel zou afbreken in voedingstoffen, wat hou je dan over?
Het grootste deel van je zwaar uitgedroogde hersen zal bestaan uit vetten. De andere delen uit: eiwitten, aminozuren, glucose en enkele delen micronutriënten. Natuurlijk bestaan je hersenen uit meerdere onderdelen maar deze laatstgenoemde 5 stoffen hebben wel de meeste impact op: functioneren, groei, gemoedstoestand en energie. Daarom kan die moeheid na veel eten of het actief zijn wanneer je in bed ligt simpelweg het effect zijn van voeding op je hersenen.

Vetten
Van alle vetten in je hersenen zijn de belangrijkste omega 3 en 6 (onverzadigde vetten). Deze essentiële vetzuren worden niet door je lichaam zelf aangemaakt en moeten dus uit je voeding komen. Daarom is het eten van noten, zaden en vette vis cruciaal voor het onderhoud, behoud en functioneren van je hersenen. Onverzadigde vetten zijn dus zeer goed voor je hersenen, het veelvuldig consumeren van verzadigde vetten daarentegen juist heel slecht. Deze vetten kunnen juist je hersenactiviteit verslechten.

Gemoedstoestand
Eiwitten en aminozuren (de bouwstenen voor groei en ontwikkeling) zullen zorgen voor onze gemoedstoestand en gedrag. Aminozuren zijn de voorlopers van neurotransmitters (de stof die elektrische prikkels tussen zenuwcellen en spieren overbrengt) en hebben daarom effect op je slaap, alertheid, gemoedstoestand en zelfs je gewicht. Dit zou daarom dus ook de reden kunnen zijn waarom je je uitgerust voelt na het eten van een groot bord pasta of juist alert na het eten van een eiwitrijke maaltijd. De complexe combinaties en verbindingen in voeding kunnen je hersencellen stimuleren om geluksstoffen vrij te laten komen die bepalen hoe jij je voelt.

Vitamine en mineralen
Net als andere organen in ons lichaam profiteren je hersenen van een gelijkmatige toevoer van micronutriënten. Antioxidanten, vitamine en mineralen versterken de conditie van je hersenen en zorgen ervoor dat dit op pijl blijft. Zonder de krachtige micronutriënten zoals: B6, B12, B11 (foliumzuur), ijzer, koper, zink en natrium, zullen je hersenen vatbaar worden voor ziekte en mentale verslechtering.

Energie
Om ervoor te zorgen dat al deze stoffen zorgvuldig en efficiënt worden gebruikt heeft je lichaam heel veel energie nodig. De hersenen zijn maar 2% van je gewicht maar ze gebruiken maar liefst 20% van al je energie. Het grootste deel van deze energie komt van koolhydraten die je lichaam weer omzet naar glucose of bloedsuiker. Omdat de buitenkant van je hersenen zo gevoelig is voor schommelingen in glucose en bloedsuiker, kan slechte voeding een direct gevolg zijn voor een gebrek aan hersenactiviteit.

Koolhydraten
Als je regelmatig koolhydraten binnen krijgt, hoe kan het dan verschillende soorten koolhydraten zoveel invloed hebben op je hersenen?
Koolhydraten komen in drie vormen: Zetmeel, suiker en vezel. Het probleem is vaak dat ze vaak op de achterkant van een verpakking alle drie samen als 1 koolhydraat staan.
De verhouding tussen suikers en vezels zorgen ervoor dat je lichaam en hersenen er anders op zullen gaan reageren. Voedsel met een hoge glycemische waarde (zoals witbrood), zorgt ervoor dat er heel snel glucose in je bloed komt waardoor je bloedsuikerspiegel snel stijgt. Na die stijging komt uiteraard de dip. Je bloedsuikerspiegel daalt weer snel en daarmee je energie en stemming. Tegenovergesteld aan het bloem (dat in wit brood zit) hebben haver, graan en peulvruchten juist weer een lage glycemische waarde. Door deze lage waarde wordt je bloedsuikerspiegel geleidelijk verhoogd en zal je dus langer energie hebben en een betere stemming.

Voor een langdurige positieve hersenactiviteit is het dus belangrijk dat je de juiste essentiële voedingstoffen binnen krijgt. Om zo krachtig jouw dag door te komen.

Bron: TEDEd